Veel gestelde duikvragen - Scubaqua duiktrainingen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Veel gestelde duikvragen

Welke opleiding is het beste?
Is duiken gevaarlijk?
Hoe diep mag je duiken?
Hoeveelzuurstof zit er in een fles?
Ik hoor ook dat er Nitroxduiken bestaat. Wat is dat?
Is duiken duur?
Wat is de watertemperatuur?
Ik ben mijn brevet kwijt, wat nu?

Hoelang kun je met een fles duiken?

De vraag is zo eenvoudig maar er is niet 1 antwoord op te geven zonder wat toelichting.
De tijd die je met een duikfles onder water door kan brengen is van een heel aantal factoren afhankelijk. Dit zijn onder andere:

  • Hoe ervaren is de duiker?
    Een ervaren duiker zal minder lucht verspillen met het uitbalanceren onder water. Een ervaren duiker zal onder water ook rustiger bewegen. Hoe minder je beweegt, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder lucht je nodig zal hebben.

  • Hoe diep ga je duiken?
    Dit is een factor die de grootste invloed heeft op het luchtverbruik. Je ademt onder water namelijk lucht in met een druk van de omgeving. Simpel gezegd houdt dat in dat op een diepte van 10 meter de fles 2x zo snel leeg zal zijn dan aan de oppervlakte.

  • De inhoud van de fles
    Dit is neem ik aan wel duidelijk.

Het blijkt wel dat op deze vraag niet 1 antwoord te geven is.
Maar de bovenstaande factoren invullend kan ik zeggen dat een redelijk ervaren duiker, met een reguliere 10 literfles en een diepte tot zo'n 18 meter ongeveer 1 uur kan duiken.

Welke opleiding is het beste?
Heel veel aankomende duikers (en duiksters natuurlijk!) zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Er zijn talloze duikscholen die van 1 of meerdere organisaties een duikopleiding verzorgen. Om te leren duiken maakt het op zich niet eens zo veel (meer) uit van welke organisatie (PADI, SSI, IDD, NOB, NAUI, CMAS enz, enz) je een duikopleiding volgt, want bij alle leer je duiken. Alle genoemde organisaties worden ondertussen wereldwijd erkend, dat hoeft dus geen argument meer te zijn.
Wat is dan wel belangrijk om op te letten?
Vooral HOE en WIE de duikopleiding geeft.
Bij de ene duikschool wordt vooral in groepen lesgegeven (gezellig) en bij de andere duikschool meer prive (meer aandacht). Kijk ook naar de activiteiten die buiten de opleiding om worden georganiseerd. Als je het b.v. ook leuk vind om met mededuikers eens te BBQ'en is een opleiding in verenigingsverband wel wat.
Het beste is de ervaring te horen van een cursist die zelf een cursus bij de duikschool of vereniging een opleiding heeft gevolgd. Vraag dus rustig aan de duikschool om een referentie!
Vraag anders of je eens mee naar de waterkant mag tijdens een praktijkles. Dan kun je zelf zien hoe er les wordt gegeven, hoe de spullen eruitzien, en of de sfeer je bevalt.
Dat alles ervaar je natuurlijk ook door een proefles bij een duikschool of -club te nemen.
De beste opleiding is de opleiding waarbij alle informatie wordt gegeven en aangeleerd op een wijze volgens jouw wensen en behoefte!

Is duiken gevaarlijk?
JA!
Als je gaat duiken zonder opleiding of training, of als je gaat duiken en de regels aan je laars lapt.
Tijdens de training leer je de gevaren van het duiken kennen en hiermee om te gaan (te voorkomen).
Duiken zonder training is te vergelijken met gaan autorijden zonder rij-instuctie te hebben gehad. Je kan voor het duiken zonder brevet echter geen bekeuring voor krijgen (behalve in Frankrijk, want daar is het wettelijk geregeld), maar ALS er wat gebeurt valt het duiken zonder vooropleiding vaak niet onder de verzekeringsdekking.

Hoe diep mag je duiken?
Dat hangt van je opleiding af.
Meestal mag je na het behalen van het eerste brevet tot een bepaalde diepte duiken en na het behalen van een vervolgbrevet dieper.
Hoe diep dat is hangt van de organisatie af, maar de meeste sportduikers wordt geadviseerd de 40 meter niet te overschrijden.

Hoeveel zuurstof zit er nu in zo'n fles?
Deze ene vraag behoeft een tweetal antwoorden.
Bij veel niet-duikers leeft het idee dat er pure zuurstof in een duikfles zit, maar dat is niet het geval. In de meeste gevallen zit er de gewone lucht in die we ook op het land ademen, alleen is deze met een compressor gefilterd en onder druk in de duikfles gebracht.
Het formaat van de fles om te duiken varieert van 8 liter tot 15 liter. Ook worden er wel twee flessen aan elkaar gekoppeld. Het voordeel daarvan is dat dit stabiler op de rug ligt dan een enkele grote fles.
De druk die er in een fles aan begin van de duik zit is zo rond de 200 bar.

Ik hoor ook dat er Nitroxduiken bestaat. Wat is dat?
Bij het duiken met Nitrox wordt er gedoken met een verhoogd zuurstofpercentage in het mengsel.
In normale perslucht is 21% zuurstof, ongeveer 79% stikstof en nog wat reststoffen aanwezig. Stikstof is het gas dat je als duiker eigenlijk zo min mogelijk wilt ademen. Om het stikstofpercentage te verlagen wordt het zuurstofpercentage verhoogd. Een dergelijk mengsel wordt dan Nitrox genoemd.
Om met Nitrox te mogen duiken dien je eerst een speciale opleiding te volgen.

Is duiken duur?
Naast de trainingskosten zijn de uitrustingskosten de tweede uitgave.
De kosten van een complete duikuitrusting zijn echter zeer uiteenlopend. Het is ongeveer dezelfde vraag als "wat kost een auto". Het antwoord hierop is geheel afhankelijk van het type, uitvoering, en bijkomende zaken.
Een gemiddelde beginnersuitrusting kost ongeveer € 1500,- tot € 2400,-. Een ervaren duiker heeft al snel een uitrusting van € 3500,- tot € 7000,- aan zijn/haar lijf voordat hij/zij het water ingaat. Dat komt dan met name doordat er dan een duikcomputer, lamp, onderwatercamera o.i.d. is aangeschaft.
Bij veel duikscholen en winkels is het ook mogelijk om de uitrusting of delen daarvan te huren, waardoor je de kosten kan spreiden.
Heb je eenmaal je uitrusting dan zijn de voornaamste kosten van het duiken de vervoerskosten. Meestal zal er een stuk gereden moeten worden, waarbij zeeland zeer populair is.
Verder kost het vullen van een fles in Nederland ongeveer € 5,- dat valt dus nog wel mee :-)

Wat is de watertemperatuur?
Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde watertemperaturen berekend aan de hand van mijn logboek.
Als er twee temperaturen staan, is de laagste waarde de temperatuur op een diepte van ongeveer 20 meter. De hoogste waarde is de watertemperatuur op een diepte van ongeveer 5 - 7 meter.
Voor de actuele watertemperatuur in de Grevelingen klik [
HIER ] .
Januari 3 graden  
Februari 3-5 graden
Maart  3-5 graden
April 5-9  graden
Mei 11-16 graden
Juni 12-17 graden   
Juli 15-20 graden   
Augustus 15-20 graden   
September 19-13  
Oktober 13-10 graden  
November 9-8 graden   
December 6-2 graden   


Ik ben mijn brevet kwijt, wat nu?
Als het een PADI pasje is, kun je die eenvoudig zelf opnieuw aanvragen via deze [
link]. Een CMAS pasje is wat lastiger, het beste is contact op te nemen met de vereniging waar je destijds gebrevetteerd bent.

1* NOB opleiding
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu